In cazul in care va ganditi sa instalati un sistem de panouri solare termice, ar trebui sa va informati temeinic asupra catorva aspecte, aspecte care pot creste semnificativ randamentul investitiei dumneavoastra :
Ne-am gandit sa facem o comparatie intre cele doua modele de panouri solare si sa dezbatem un pic problema . Initial m-am gandit : de ce sa-mi pierd timpul cu prostii si sa ma apuc sa fac astfel de comparatii ? Ce , mai sta cineva in ziua de azi sa compare un Smart Tv cu un televizor pe lampi ? Cred ca nu ! Dar pana la urma , la sfaturile unui coleg ( Bă , nu fi prost , chiar daca nu rezolvi nimic cu postul acesta , macar aduci trafic pe blog si tot e bine) , m-am apucat sa scriu . Este adevarat , au mai ramas persoane nostalgice dupa aceste modele , putini ce-i drept dar sunt . De ce ? o sa intrebati . Simplu ! Din cauza ignorantei si a intereselor difersilor comercianti , instalatori si proiectanti . Proiectanti ? Da ! Proiectanti ! Am observat cu stupoare ca marea majoritate a cererilor de panouri solare plane vin din zona „Proiecte pe fonduri Europene” . Suna saracii oameni sau ne inunda cu mailuri pentru oferte de pret pentru panouri solare plane fiindca asa le-a fost facut proiectul de un dobitoc ignorant care s-a inspirat din nu stiu ce carte de povesti cu zane si feti-frumosi scrisa prin ’67 . Practic , prin Romania lui 2014 , nici nu prea gasesti asemenea produse decat foarte rar , pe la firme obscure , cu stocuri antice , datand din epoca bronzului . O alta categorie de vanatori de panouri plane , nostalgici , vin cu argumente de genul : chiar daca nu sunt atat de eficiente ca si panourile solare cu tuburi vidate , macar sunt mai rezistente (vezi grindina si/sau intreruperi de energie electrica) . Total Gresit ! Si o sa va explic de ce .
Pentru inceput sa facem o descriere sumara a unui panou solar plan : o cutie din aluminiu (de obicei) , cu fund de tabla galvanizata vopsita in negru , izolatie de vata minerala , o serpentina din cupru si un geam . Aici difera de la caz la caz un pic calitatea materialelor in functie de producator . Sunt primele tipuri de panouri solare aparute pe piata . Initial au fost facute pentru pietele din Grecia , Turcia , Italia , Spania . De , alta clima . Apoi , cu imbunatatiri majore (apropo de materiale) au intrat si pe pietele din tarile mai nordice . Prin Grecia si Turcia le mai vezi si azi . Turcii s-au mai luminat , si au inceput sa le schimbe , Grecii nu prea , raman conservatori si nationalisti (de , se produc la ei in tara). Bine , clima le permite sa se joace cu asta .
Panoul solar cu tuburi vidate , a venit mai tarziu , prin anii 2000 , datorita tehnologiei avansate . Primele modele au aparut in Suedia si Germania , dar nu prea au fost bine promovate , majoritatea caselor aveau deja montate panouri plane , de , oameni mai calculati , nordicii nu le-au schimbat pe cele plane cu modelele noi , si uite asa , vanzarile nu au avut mare succes , au intrat si fotovoltaicele pe piata , nemtii s-au miscat bine legislativ si acum , daca ai curent electric moca , la ce sa-ti mai pui si un panou solar pentru apa calda pe acoperis cand tu ai curent electric de n-ai ce face cu el . Pui un boiler electric in casa si gata treaba ! Chinezii au preluat initiativa , au dezvoltat conceptul , l-au promovat , si iata-ne acum . Principiul de functionare este cam acelasi ca la panourile solare plane , dar constructiv difera . In primul rand sunt create cu materiale mai usoare , modulare , se monteaza pe etape , se pot marii sau micsora , in functie de necesitati . Datorita tuburilor vidate (formei acestora si materialului folosit) capteaza energie solara din toate unghiurile . Cine detine un astfel de sistem stie ca ele produc de dimineata si pana seara apa calda , fata de un model plan care „baga” doar la amiaza .
Rezistenta la grindina , piatra , socuri mecanice : si intr-un caz si altul este sticla . Sticla este sticla ! Ce sa-i faci ? Am vazut oameni „plangand” in ambele cazuri , doar ca la modele cu tuburi vidate , paguba in bucet este mai mica deoarece daca se sparge un tub vidat sau doua sau chiar trei , le schimbi pe rand , cand ai timp si bani (sistemul functioneaza si fara ele oricum (mai slab , este adevarat , dar functioneaza) pe cand la modelul plan NU mai functioneaza si esti nevoit sa o inlocuiesti pe toata (pret mare , probleme de transport , munca multa)
Intreruperi de energie elctrica (pene de curent) : pai si ‘ntr-un caz si in altul sistemul nu mai fuctioneaza (pt asta este bun un UPS) . Acum este foarte adevarat ca o instalatie solara cu tuburi vidate prost executata si/sau cu materiale de proasta calitate , creeaza probleme . Dar asta nu se datoreaza modelului de panou solar . Asta este vina in primul rand a celui care il plateste . DA ! Beneficiarul este de vina tot timpul si trebuie sa-si asume asta ! De ce ? Simplu ! Fiinca nu s-a informat si se lasa pe mana unora si a altora : instalatori carpaci lipsiti de experienta , instalatori sau firme de instalatii care se ocupa de smecherii si au diverse interese (comisioane) pe la o firma sau alta (stim , dar nu dam nume ca asta-i reclama si se plateste . Reclama negativa , dar tot reclama se numeste) . O instalatie cu panouri solare cu tuburi vidate , corect executata si cu materiale de calitate , nu are voie sa pateasca nimic in timpul unei pene de curent , fie ea in timpul verii si chiar pe o durata mare de timp . Absolut nimic ! In rest sunt basme , dupa care se ascund comerciantii si instalatorii .