Blog

Totul despre energie verde

Ce trebuie sa stim despre panourile solare

In cazul in care va ganditi sa instalati un sistem de panouri solare termice, ar trebui sa va informati temeinic asupra catorva aspecte, aspecte care pot creste semnificativ randamentul investitiei dumneavoastra :

  1. Alegerea panourilor solare termice potrivite . In functie de bugetul alocat, pozitia in care vor fi instalate, etc. , puteti alege panouri solare nepresurizate sau panouri solare presurizate.
  2. Alegerea unui distribuitor si montator autorizat. Un aspect important al procesului de instalare a panourilor solare este reprezentat de instalarea corecta a sistemului. Alegand sa colaborati cu un distribuitor autorizat beneficiate atat de consultanta de specialitate, cat si de o instalare corecta, in conformitate cu cerintele producatorului. De cele mai multe ori, alegerea de a instala panourile solare cu persoane neautorizate se soldeaza cu un esec, prin aceasta intelegand deteriorarea unor parti component a sistemului si o functionare necorespunzatoare a acestuia. Sunt cazuri in care producatorul conditioneaza acordarea garantiei de montajul panourilor solare cu un instalator autorizat.
  3. Alegerea pozitiei potrivite . In general panourile solare termice se instaleaza pe acoperis deoarece randamentul acestora este mai mare ( datorita expunerii la lumina solar ape o perioada mai mare din zi ). Montajul se realizeaza cu ajutorul unor suporti metalici care se fixeaza pe invelitoarea casei ( tigla metalica, tigla ceramica sau de beton, tabla plana, sindrila bituminoasa, etc. ). Deoarece, indiferent de sistemul ales ( panouri solare presurizate sau panouri solare nepresurizate), este necesar sa efectuati lucrari periodice de mentenanta ( schimbarea anodului de magneziu, a supapei de protectie la presiune si temperatura, golirea pe timp de iarna a panourilor solare nepresurizate, etc. ), va recomandam instalarea unei ferestre de mansarda VELUX, fereastra care sa va permita accesul usor pe acoperis . Alegerea corecta a pozitiei panourilor solare poate creste semnificativ randamentul investitiei dumneavoastra.
  4. Mentenanta panourilor solare . Pentru o functionare corecta si eficienta a panourilor solare este necesar ca periodic sa efectuati lucrari de intretinere a sistemului :
  • curatarea de praf a panourilor ( astfel incat acestea sa absoarba mai bine lumina solara )
  • verificarea cantitatii si calitatii antigelului solar
  • in cazul panourilor solare presurizate se schimba anodul de magneziu si supapa de protectie la temperatura si presiune .
  • in cazul in care detineti Panouri solare nepresurizate, acestea trebuiesc golite pe perioada iernii .

Panouri solare cu tuburi vidate versus panouri solare plane

Ne-am gandit sa facem o comparatie intre cele doua modele de panouri solare si sa dezbatem un pic problema . Initial m-am gandit : de ce sa-mi pierd timpul cu prostii si sa ma apuc sa fac astfel de comparatii ? Ce , mai sta cineva in ziua de azi sa compare un Smart Tv cu un televizor pe lampi ? Cred ca nu ! Dar pana la urma , la sfaturile unui coleg ( Bă , nu fi prost , chiar daca nu rezolvi nimic cu postul acesta , macar aduci trafic pe blog si tot e bine) , m-am apucat sa scriu . Este adevarat , au mai ramas persoane nostalgice dupa aceste modele , putini ce-i drept dar sunt . De ce ? o sa intrebati . Simplu ! Din cauza ignorantei  si a intereselor difersilor comercianti , instalatori si proiectanti . Proiectanti ? Da ! Proiectanti ! Am observat cu stupoare ca marea majoritate a cererilor de panouri solare plane vin din zona „Proiecte pe fonduri Europene” . Suna saracii oameni sau ne inunda cu mailuri pentru oferte de pret pentru panouri solare plane fiindca asa le-a fost facut proiectul de un dobitoc ignorant care s-a inspirat din nu stiu ce carte de povesti cu zane si feti-frumosi scrisa prin ’67 . Practic , prin Romania lui 2014 , nici nu prea gasesti asemenea produse decat foarte rar , pe la firme obscure , cu stocuri antice , datand din epoca bronzului . O alta categorie de vanatori de panouri plane , nostalgici , vin cu argumente de genul : chiar daca nu sunt atat de eficiente ca si panourile solare cu tuburi vidate , macar sunt mai rezistente (vezi grindina si/sau intreruperi de energie electrica) . Total Gresit ! Si o sa va explic de ce .

Pentru inceput sa facem o descriere sumara a unui panou solar plan : o cutie din aluminiu (de obicei) , cu fund de tabla galvanizata vopsita in negru , izolatie de vata minerala , o serpentina din cupru si un geam . Aici difera de la caz la caz un pic calitatea materialelor in functie de producator . Sunt primele tipuri de panouri solare aparute pe piata . Initial au fost facute pentru pietele din Grecia , Turcia , Italia , Spania . De , alta clima . Apoi , cu imbunatatiri majore (apropo de materiale) au intrat si pe pietele din tarile mai nordice . Prin Grecia si Turcia le mai vezi si azi . Turcii s-au mai luminat , si au inceput sa le schimbe , Grecii nu prea , raman conservatori si nationalisti (de , se produc la ei in tara). Bine , clima le permite sa se joace cu asta .

Panoul solar cu tuburi vidate , a venit mai tarziu , prin anii 2000 , datorita tehnologiei avansate . Primele modele au aparut in Suedia si Germania , dar nu prea au fost bine promovate , majoritatea caselor aveau deja montate panouri plane , de , oameni mai calculati , nordicii nu le-au schimbat pe cele plane cu modelele noi , si uite asa , vanzarile nu au avut mare succes , au intrat si fotovoltaicele pe piata , nemtii s-au miscat bine legislativ si acum , daca ai curent electric moca , la ce sa-ti mai pui si un panou solar pentru apa calda pe acoperis cand tu ai curent electric de n-ai ce face cu el . Pui un boiler electric in casa si gata treaba ! Chinezii au preluat initiativa , au dezvoltat conceptul , l-au promovat , si iata-ne acum . Principiul de functionare este cam acelasi ca la panourile solare plane , dar constructiv difera . In primul rand sunt create cu materiale mai usoare , modulare , se monteaza pe etape , se pot marii sau micsora , in functie de necesitati . Datorita tuburilor vidate (formei acestora si materialului folosit) capteaza energie solara din toate unghiurile . Cine detine un astfel de sistem stie ca ele produc de dimineata si pana seara apa calda , fata de un model plan care „baga” doar la amiaza .

Rezistenta la grindina , piatra , socuri mecanice : si intr-un caz si altul este sticla . Sticla este sticla ! Ce sa-i faci ? Am vazut oameni „plangand” in ambele cazuri , doar ca la modele cu tuburi vidate , paguba in bucet este mai mica deoarece daca se sparge un tub vidat sau doua sau chiar trei , le schimbi pe rand , cand ai timp si bani (sistemul functioneaza si fara ele oricum (mai slab , este adevarat , dar functioneaza) pe cand la modelul plan NU mai functioneaza si esti nevoit sa o inlocuiesti pe toata (pret mare , probleme de transport , munca multa)

Intreruperi de energie elctrica (pene de curent) : pai si ‘ntr-un caz si in altul sistemul nu mai fuctioneaza (pt asta este bun un UPS) . Acum este foarte adevarat ca o instalatie solara cu tuburi vidate prost executata si/sau cu materiale de proasta calitate , creeaza probleme . Dar asta nu se datoreaza modelului de panou solar . Asta este vina in primul rand a celui care il plateste . DA ! Beneficiarul este de vina tot timpul si trebuie sa-si asume asta ! De ce ? Simplu ! Fiinca nu s-a informat si se lasa pe mana unora si a altora : instalatori carpaci lipsiti de experienta , instalatori sau firme de instalatii care se ocupa de smecherii si au diverse interese (comisioane) pe la o firma sau alta (stim , dar nu dam nume ca asta-i reclama si se plateste . Reclama negativa , dar tot reclama se numeste) . O instalatie cu panouri solare cu tuburi vidate , corect executata si cu materiale de calitate , nu are voie sa pateasca nimic in timpul unei pene de curent , fie ea in timpul verii si chiar pe o durata mare de timp . Absolut nimic ! In rest sunt basme , dupa care se ascund comerciantii si instalatorii .

Atentie ! Comentariile pot fi sau nu aprobate de administrator dupa o atenta verificare

Comment Form is loading comments...