MAMA PAMANT NEWS - NOUTATI IN DOMENIU - STIRI DESPRE ENERGIA VERDE

noutati despre energie verde                       
In urma anilor de experienta acumulata , am decis sa deschidem pe acest website o rubrica speciala dedicata energiei verzi in care sa va prezentam lucruri , fapte , intamplari si noi descoperiri in domeniu . In speranta ca toate acestea va vor fi de folos si va vor influenta deciziile ulterioare in bine , noi am intitulat rubrica aceasta "Mama Pamant - News" . Daca aveti ceva de comentat sau de adaugat la ceea ce o sa cititi aici , deoarece acesta nu este din pacate un forum . Poate ca unele din aceste materiale publicate mai jos vor leza interesele catorva firme sau persoane care activeaza in domeniu si doresc sa-si pacaleasca clientii cu diverse siretlicuri sau prin omiterea unor detalii importante ( am intalnit cazuri in care o faceau cu rea intentie , dar si din nepricepere , desi se autointitulau "specialisti"), dar pentru binele majoritar , informarea corecta primeaza . Unele din aceste materiale nu ne apartin si sunt preluate din publicatii internationale de prestigiu . Nu sub deviza " tot ce vine din China este prost si tot ce vine din Germania este bun" (exemplele au fost alese pur si simplu la inamplare) se fac achizitiile pentru realizarea instalatiilor de energie verde .
Mama Pământ News este un ghid pentru a trai mai bine - un cititor a declarat - "cu bani puțini și fericire din abundenta" . Fiecare articol este un ghid nepretuit pentru a duce o viață mai buna si care să acopere idei de combatere a creșterii costurilor cu energia dar și protecția mediului , pentru a evita cheltuielile inutile . Aici vei găsi sfaturi pentru a inlatura facturile de încălzire si de energie electrica , în continua creștere si Mama Pământ News vă ajută să reduceti costurile fără a va sacrifica luxul modern . La Mama Pământ News , sunt stiri dedicate pentru conservarea resurselor naturale ale planetei si in acelasi timp va ajuta si la conservarea resurselor dvs. financiare .

20.sept.2014

Cat costa casa independenta energetic
Casa independent energetic

"Pentru a obtine o reducere drastica a facturilor de energie si gaze naturale la o locuinta individuala este nevoie de o investitie de aproximativ 20.000 de euro. Suma este necesara pentru a instala sisteme de panouri fotovoltaice sau pompe termice, care vor furniza o mare parte din energia necesara pentru incalzirea locuintei, apa calda, alimentare cu apa si energie electrica.
Sistemele ecologice de furnizare a energiei necesare unei locuinte individuale se amortizeaza in aproximativ 20 de ani, timp in care aceste instalatii necesita reparatii periodice. In plus cele doua tipuri de instalatii ecologice trebuie sa functioneze in tandem cu sistemul clasic de alimentare de la retea, in situatiile in care randamentul sistemelor ecologice scade sub un anumit prag.

Exista insa si varianta inscrierii in programul ”casa verde”, prin care Ministerul mediului acorda subventii de 6000 RON (aproximativ 1500 de euro) pentru panouri solare si de 8.000 de RON (aproximativ 1800 euro) pentru pompe termice.

Procedura este insa greoaie. Anul acesta intra in plata dosare depuse in 2011, dar mai exista in procedura de analiza alte cateva mii de dosare. In plus, nu este clar daca anul acesta va mai fi demarata o noua sesiune de depuneri de dosare.

Izolarea termica este cheia independentei energetice

Pentru a fi independenta energetic, o locuinta trebuie sa fie foarte bine izolata din punct de vedere termic si sa nu se foloseasca sisteme conventionale pentru incalzire. Diferentele sunt foarte mari intre o casa obisnuita cu pierderi si cu eficienta termica.

Daca la prima, necesarul energetic se situeaza intre 200 si 350 kWh/mp anual, la cea de-a doua este de doar 15 kWh/mp anual. Intr-o astfel de casa se foloseste pana si caldura degajata de becuri.

La o casa medie, energia electrica si apa menajera s-ar rezolva cu aproximativ 8.000 de euro.

O familie de trei persoane ar consuma intre 2 si 4 kWh/zi. Asta ar insemna ca ar trebui montate panouri fotovoltaice pe o suprafata intre 15 si 20 de metri patrati, ceea ce ar costa cam 6.000 de euro.

Cele mai importante costuri pentru a-ti transforma casa intr-una independenta energetic sunt urmatoarele:

Grosimea izolatiei termice trebuie sa fie mai mare de 25-30 cm (costurile ar creste cam cu 40% pentru ca avem in vedere doar grosimea polistirenului, manopera, iar celelalte materiale raman la acelasi pret);

Montarea geamurilor triple care pot izola de aproape zece ori mai bine decat o sticla obisnuita si nu pierd caldura (costa dublu fata de geamurile de tip termopan);

Materialele pentru sistemele ecologice (panourile fotovoltaice, panouri solare pentru producerea de apa calda, pompele de caldura);

Izolatia podului sau a zonei de sub pardoseala nu trebuie neglijata."

26 Iul 2014 - Sursa: Money.ro

 
08.sept.2014

Casa Verde revine: Mii de proiecte primesc finantare pentru incalzire ecologica
Programul Casa Verde 2014 

"Peste 5800 de persoane care au depus proiecte de finantare pentru programul Casa Verde urmeaza sa primeasca finantarea in aceasta saptamana.

Peste 5.800 de beneficiari ai Programului Casa Verde primesc finantare in aceasta saptamana.

Este vorba despre cei care si-au depus dosarele in perioada 1 iunie – 15 iulie 2011.

In aceeasi perioada au fost depuse aproape 24 de mii de dosare, fiind analizate pana acum peste 14 mii.

Programul Casa Verde presupune acordarea de finantari pentru persoane fizice si juridice, pentru instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila.

Daca in aceasta saptamana 5.800 de persoane vor semna contractele de finantare, alti aproape 5.700 de beneficiari ai programului, care si-au depus dosarele in urma cu doi sau trei ani, sunt pe cale sa-si primeasca banii de la Ministerul Mediului.

“Printre acestea, pana in prezent, au fost decontate un numar de 5.347 de cereri, in valoare totala de 32,2 milioane lei.

“Asta inseamna ca, prin programul Casa Verde, aflat in derulare, vom contracta finantari pentru 13.000 de beneficiari. Obiectivul nostru este ca un numar cat mai mare de beneficiari sa obtina finantarea”, spune Atilla Korodi.

Sesiune noua de proiecte

Ministrul mediului a mai precizat ca, asa cum prevede regulamentul, contractul de finantare nerambursabila intra in vigoare la data semnarii acestuia de catre partile contractante si este valabil pana la finalizarea proiectului, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data semnarii.

Referitor la viitorul Programului Casa Verde, oficialul de la Ministerul Mediului a declarat ca dupa finalizarea tuturor dosarelor aflate in analiza se va decide cand anume se va putea lansa un nou apel de proiecte.

Ministrul Mediului, Atilla Korodi, a mai anuntat astazi ca peste 177 de proiecte de apa si canalizare sunt in derulare in acest moment.

Valoarea totala a acestor proiecte este de aproximativ 1 miliard de lei.

Prin contractarea unui credit de 300 de milioane de lei, vor mai fi finantate inca 70 de noi astfel de investitii, a mai anuntat ministrul mediului."

Sursa: Romania Actualitati

ESTE RENTABIL SA FOLOSIM ENERGIE VERDE SOLARA ?

1. Este încălzirea solară a apei o alternativă viabilă la gaz sau curent electric ?

   Colectorul Solar nu ar trebui să fie văzut ca o alternativă la gaze sau energie electrică, ci mai degrabă un supliment.
   Colectorul Solar nu poate înlocui în totalitate nevoia de gaz sau de energie electrică, deoarece sunt uneori zile
   când există puţina radiatie solara. Daca instalatia solara este corect dimensionata , soarele poate
   furniza 60% -70% din necesarul de apa calda unei gospodării. Instalatia solara de apă caldă poate fi uşor automatizata
   astfel încât apa caldă este garantata, indiferent de puterea solara.

2. Cât timp dureaza sa-mi amortizez investiţia in colectoare solare ?
   Colectoarele solare sunt mult mai accesibile decât multe alte incalzitoare solare de apa calda. Pentru o gospodărie
   de 4 persoane , preţul unui panou solar nu-l poate depasi pe cel al unui sistem electric sau pe gaz.
   În funcţie de locaţie şi de cantitatea utilizata de apă caldă menajera, economisirea va fi diferită. Cu toate acestea
   într-o gospodărie normală care cheltuie 25% din factura de energie electrică pe apă caldă pentru încălzire
   costul unei instalatii solare poate fi recuperat in aproximativ 4-5 luni.
   Tu vei face cu siguranta economii considerabile în timpul duratei de viaţă a colectorului solar de apă caldă.

3. Pot sa folosesc panouri solare iarna ?
   Da ! Panourile solare pot fi utilizate la temperaturi scăzute(-30C), deşi performanţa este redusa mult în astfel de
   condiţii extreme. Producţia de apa calda menajera este realizată cu dificultate în astfel de condiţii.

4. Ce se întâmplă dacă un tub vidat al colectorului solar se sparge ?
   Tuburile vidate sunt foarte rezistente şi nu sunt uşor de spart, dar daca un tub vidat se sparge el poate fi
   inlocuit foarte usor. Un tub vidat este ieftin şi disponibil. Panourile solare si colectoarele solare pot funcţiona cu
   mai multe tuburi sparte ,    însă eficienţa va fi redusă, astfel încât se recomandă ca un tub vidat spart sa fie înlocuit.

5. Apa va fi încălzită si intr-o zi innorata ?
   Da ! Chiar daca este o zi mai intunecata, colectorul solar poate furniza energie atat cat sa ofere apa calda menajera.
   Dacă este o zi foarte innorata sau ploua, ar putea fi necesar un supliment de energie electrica pentru
   a menţine apa la temperatura optima. Acesta instalatie solara este automatizata , astfel încât să nu trebuiasca să
   vă faceţi griji ca puteti ramane fără apă caldă .

6. Poate fi folosit un colector solar la un boiler electric fara serpentina existent deja ?
    Da, sigur, orice model de boiler poate fi conectat la un colector solar sau panou solar cu automatizare solara si accesoriile
    solare furnizate de noi.

7. Sunt colectoarele solare vizibile pe acoperis ?
   
Dacă, colectorul solar este montat pe acoperiş atunci se integreaza în designul acestuia destul de bine.
   
8. Colectoarele solare se pot monta pe o suprafaţă plană ?
   Da, colectoarele solare pot fi montate pe un acoperiş plan, sau pe sol cu ajutorul unui suport plan din inox . Colectorul solar
   trebuie să fie instalat la un unghi de cel puţin 45° cu expunere pe sud pentru a asigura funcţionarea optimă .

9. Cum pot proteja colectorul solar in timpul temperaturilor sub zero grade ?
   Dacă aveţi o instalatie solara care funcţionează în zone cu temperaturi sub zero grade, atunci functia de protecţie
   anti-inghet trebuie pusa în functiune. Controllerul solar furnizat de firma noastra dispune de functia anti-inghet,
   astfel ca atunci cand temperatura scade sub valoarea pre-setata , pompa va recircula, încălzind colectorul solar
   cu apa din partea de jos a boilerului.Pompa nu va rula continuu, ci doar periodic, frecvenţa pornirii depinde de
   temperatura exterioară. În zonele extrem de reci se recomanda umplerea instalatiei cu antigel solar .

10. La Colectorul solar exista pericol de incendiu în timpul verilor foarte fierbinti si uscate ?
     Nu ! Colectorul solar rezista la temperaturi ridicate . Majoritatea componentelor colectorului solar sunt din
     inox, aluminiu, sticlă, vată de sticlă sau spuma poliuretanica. Colectorul solar trebuie să fie echipat cu o supapă
     de
protectie, ceea ce va împiedica ridicarea temperaturii la peste 99C .

11. Poate un panou solar sa ridice apa la o temperatură suficienta ?
     Da, pe vreme bună , panoul solar poate aduce apa la punctul de fierbere.
     Dimensionarea corecta a unei instalatii solare poate aduce apa rece pana la 100°C într-o singură zi.

12. Ce întreţinere necesita un panou solar ?
     În conditii normale, întreţinerea unui panou solar nu este necesara. Datorită formei , precipitaţiile periodice şi vântul
     ar trebui să ţină tuburile vidate curate. Daca apa rece care alimenteaza panoul solar este in parametrii
     normali din punct de vedere al compozitiei chimice, panoul solar nu are nevoie de nici un fel de intretinere.
     In cazul folosirii apelor de foraj, pot aparea depuneri de saruri care trebuiesc periodic indepartate.

13. Colectorul solar poate fi utilizat pentru o producţie la scară mare de apă caldă ?
     Da , colectoarele solare pot fi conectate în serie sau paralel pentru a oferi o producţie marita de apă caldă
     pentru uz industrial, comercial, turistic ( şcoală, hotel, cladire de birouri, pensiune turistica).
     Nu există nici o limită a dimensionarii instalatiei solare.

14. Piscina mea poate fi incalzita cu panouri solare ?
     Da , panourile solare pot fi folosite la incalzirea cu cateva grade a apei din piscina .
     Pentru dimesionarea corecta a unei instalatii solare pentru piscina , va rugam sa contactati un specialist .

15. Sunt colectoarele solare cu tuburi vidate mult mai eficiente decât panourile plane ?
     Da, există o diferenţă între panourile solare plane şi panourile solare cu tuburi vidate .
     Punctele cheie sunt:
 1. Datorită formei cilindrice, un tub vidat este capabil sa urmăreasca pasiv soarele pe tot parcursul zilei.
     Panourile  plane pot oferi producţia de energie doar la orele de vârf la amiază când soarele este
     perpendicular pe suprafaţa de colectare .
 2. In procesul de fabricatie, aerul este evacuat din tubul solar pentru a forma vid. Acest lucru reduce
     semnificativ  pierderile de căldură conductive şi convectivitatea din interiorul tubului vidat. Ca urmare,
     vântul şi temperaturile scăzute au efect mai mic asupra eficienţei panoului solar cu tub vidat.
 3. Panoul solar cu tub vidat poate fi adesea folosit la temperaturi sub 0°C, pe cand panoul solar plan , nu.
 4. Tuburile vidate sunt rezistente in timp, şi daca sunt sparte, sunt ieftine şi uşor de înlocuit.
     Dacă unui panou plan i se sparge sticla aceasta trebuie in totalitate înlocuita, cu costuri ridicate.
 5. Datorită absorbţiei cu înaltă eficienţă a radiatiei solare chiar şi în condiţii meteo precare, combinate cu
     excelente  proprietati izolatoare ale tuburilor vidate  , colectoarele solare cu tuburi vidate
     pot incalzi apa pe tot timpul anului .
 6. Datorită diverselor avantaje ale colectoarelor solare cu tuburi vidate asupra panourilor plane,
     un colector solar cu tub vidat de mai mici dimensiuni poate fi folosit pentru a oferi aceleasi performante
     de încălzire ca si un panou solar plan de dimensiune mare. De exemplu , o gospodărie standard
     de 4-5 persoane ar necesita, de obicei, un rezervor (boiler solar) de 250-300L .
     În funcţie de locaţia dvs., un colectorul solar cu 30 de tuburi vidate cu heat pipe poate să furnizeze
     necesarul de apă caldă vara şi un procent mare în alte anotimpuri.
 7. Panoul plan poate produce necesarul de energie termică comparabil cu colectorul solar cu tuburi
     vidate heat pipe
dar, numai în timpul verii , pe o vreme  însorită.

16. Care colector solar reprezinta o investitie buna ?
     Oamenii nu se uita la nivelul de eficienţă maximă si la costul pe unitate de energie produsă asa cum ar fi logic .
     De exemplu:
     Deşi colectorul solar  A poate fi cu 20% mai eficient decât colectorul solar B, în cazul în care colectorul solar A
     este cu 30% mai scump , atunci colectorul solar B de fapt poate fi o alegere mai buna , dar pe kWh de energie
     produsă pe zi colectorul solar A este mai ieftin. Atunci timpul de amortizare poate fi un motiv de îngrijorare,
     nu doar preţul pe kWh al produsului este important, ci si pretul final al instalatiei solare.
     Instalatiile solare furnizate de compania noastra sunt foarte usor de instalat, si pot face o diferenţă imensă
     în ceea ce priveşte costurile totale .

13.martie.2014


Panouri Solare Fotovoltaice din par uman"Știați că melanina , pigmentul din păr , este sensibilă la lumină și poate fi folosită pe post de conductor ? Asta a descoperit un tânăr de 18 ani din Nepal , pe nume Malin Karki , care a folosit părul uman pentru a înlocui siliconul din panourile solare .
Având în vedere că părul este cu mult mai ieftin decât siliconul , este posibil ca tehnologia nepalezului să ajute în viitor la reducerea costului pentru exploatarea energiei solare și să ofere un acces mai ușor la energie regenerabilă în țările în curs dezvoltare . Malin Karki a mai avut o încercare de a crea un sistem ieftin pentru furnizarea de energie regenerabilă , folosindu-se de hidrocurenți , însă proiectul a devenit prea costisitor . După ce a citit o carte a lui Stephen Hawking în care erau prezentate metode prin care se poate crea energie statică prin păr , tânărul nepalez a realizat că melanina e unul dintre factorii pentru conversia energiei și că ar fi posibil să aibă un rol de conductor . El și alți 4 colegi de clasă au lucrat la un prototip care poate încărca un telefon mobil sau un set de acumulatori . Panourile de 15 inchi pot produce 9V sau 18W de energie și costă aproximativ 38 de dolari ca să fie fabricate . Karki crede că , dacă ar fi produse în masă , costurile s-ar înjumătăți . În Nepal , o jumătate de kilogram de păr poate fi cumpărat cu doar 25 de cenți și poate rezista câteva luni în circuit , până când va trebui să fie înlocuit din cauza uzurii . Dispozitivul se poate dovedi a fi un pas revoluționar în captarea energiei solare datorită costului redus al tehnologiei , posibilitatea de a furniza energie către mase mult mai ușor și folosirea materialelor care sunt comune oricui de pe glob ."

     Sursa articol : scienceworld.ro04.martie.2014

Panouri solare fotovoltaice 
     Orașul Solar Produce de 4 X Energia pe care o consumă .
  Inhabitat - durabil si design inovator , Eco Arhitectura , Cladiri Verzi         "Deși proiectele de la zero au creat o mulțime de probleme in
    
ultimul timp , în domeniul construcțiilor verzi , SolarCity din
     Freiburg , in Germania este privit foarte pozitiv . Orașul
     autonom indeplineste cerintele in acest fel prin design inteligent
     solar și o  mulțime de panouri fotovoltaice , s-a aliniat pe direcția
     cea bună
Se pare ca o strategie simplă - dar designerii de multe
     ori
împerecheaza instalații solare pe casa ca un gând ulterior ,
     sau mai rău , ca o etichetă . Proiectat de Rolf Disch , Nava Solara
   
(Solar Ship) și Comunitatea Solar (Solar Village) au asimilat
    
producția de energie de la început prin încorporarea inteligenta a o
     serie de generatoare solare de mari dimensiuni pe acoperiș si a dublat
    
ca umbrele de soare . Prin urmare , clădirile sunt construite la
     standardele casei pasive , care permite proiectului a produce de patru
     ori
cantitatea de energie pe care o consumă !"

 27.decembrie.2013


     Suna a reducere de subventii la energie verde !

 Generatoare eoliene - energie verdeGuvernul a trebuit să acționeze "fără milă" sa reduca subvențiile plătite la producătorii de energie verde ,
                                        în vederea reducerii facturilor de uz casnic.

"Clasa politica a declarat ca subvențiile la energie regenerabilă ar trebui să fie reduse în cazul în care tehnologiile nu reușesc să coboare la un cost sub limite stricte in timp . Raportul îndeamnă guvernul să dețină industria eoliană offshore pentru a susține că poate reduce costurile în mod semnificativ până la sfârșitul deceniului . La inceputul acestei luni , miniștrii au crescut ajutorul de stat pentru energia eoliană offshore , cu un pret de 140£/MWh pentru 2018/19,5 lei mai mare decât se planificase anterior . Dar raportorul de politică a susținut că industria offshore are scopul de a obține costurile mai mici de 100£/MWh pentru proiectele care încep în 2020. Raportorul a cerut Guvernului sa accelereze introducerea de licitații , în loc de stabilire a prețurilor de exercitare prestabilite pentru producătorii de energii regenerabile . Lucrarea susține că pentru tehnologii mature , cum ar fi fermele eoliene onshore , licitații la care ar trebui să fie introdusă cât mai devreme , poate anul viitor , proiecte de punere în lucru pana in 2017 , diferite forme de oferte de energie regenerabilă pentru un sprijin din partea statului . Simon Moore , autorul raportului , a declarat : "Guvernul trebuie să acționeze mai mult , fără milă , pentru a reduce facturile de energie electrica de uz casnic prin reducerea sprijinului acordat de stat , pentru tehnologiile regenerabile care nu se incadreaza în preț . Energia verde offshore ar putea juca un rol important in mixtul de energie in viitor , dar nu ar trebuii sa i se acorde un tratament special , in detrimentul altor tehnologii de producere a aneriei verzi cum ar fi fermele solare care au la baza panouri solare fotovoltaice , care ar putea reduce emisiile de dioxid de carbon , la un pret mult mai mic ."

sursa : Asociația Presei Ltd. 201318.decembrie.2013

Instalatie solara presurizata - schema
         "Indiferent de sezon , cererea de apă caldă în cele mai multe gospodării invariabil pare sa depaseasca oferta . 
Și chiar dacă măsurile de bază de conservare in a combate problema , energia electrica consumată  pentru a incalzii apa pentru baie, spălătorie și mâncare poate fi surprinzător de costisitoare. Nu este de mirare, ca atunci un număr de proprietari de case au solicitat ajutor de la soare pentru a preîncălzi alimentarea cu apa care intră . Această metodă de stimulare este simpla , relativ ieftina, și ușor de adaptat la instalatiile sanitare existente . Iată cum să instalați o instalatie solara  si cum sa cumparati de la magazin un panou solar cu un minim de efort si cunostinte . Noțiuni de bază pentru instalarea unui sistem solar presurizat de apa calda menajera . În esență , apa circulă încălzită cu energie solară , printr-o buclă continuă a instalației sanitare , care ruleaza de la acoperiș unde sunt montate panourile solare până la un schimbător de căldură (boiler) , printr-o pompă, și înapoi la panourile solare . Schimbătorul de căldură este pur și simplu un rezervor în interiorul caruia se transferă aproximativ 90°C din temperatura considerabil mai rece care este la alimentare . Fitinguri filetate din rezervor permite să fie plasate în linie între hidrofor (pompa submersibila) sau sursa de apa a orasului cu care se alimenteaza casa ta și conducta de alimentare cu apă pentru sisteme de încălzire electrice sau de gaz de apă caldă . Din păcate , instalarea nu este destul de ușoara , deoarece pompa trebuie să fie reglata si să o păstrați in stare de funcționare , atunci când lumina soarelui este disponibila . Prin urmare, sistemul trebuie să includă un controler diferential care utilizeaza senzori la colectoarele solare și în rezervorul de depozitare (boiler) pentru a guverna funcționarea pompei . Controllerele mai sofisticate încorporează caracteristici care dezactiva pompa la limite prestabilite de temperatură inferioare și superioare și asigură protecție la îngheț . (Un sistem minimal ar putea folosi un antigel netoxic (alimentar) ca fluid de transfer pentru a atinge același obiectiv.) Dacă aveți de gând sa montati panourile solare pe un acoperiș  asigurați-vă că nu există obstacole - în special clădiri sau copaci - în fața panourilor solare colectoare . Amintiți-vă că veți folosi apă caldă pe tot parcursul anului , astfel încât panourile solare sa fie expuse la soare de dimineata pana seara la azimut , si verifică altitudinea panoului solar la solstițiile de iarnă și de vară.Pe lângă panourile colectoare solare , veți avea nevoie de o pompă, un controler, senzorii, și un vas de expansiune, care este folosit pentru a absorbi creșterea volumului de fluid in aceasta buclă închisă atunci când este supra-încălzita . În plus , veți avea nevoie de teava flexibila din inox izolata cu elestomer si cu folie protectoare UV , aerisitor , robineti , fitinguri , manometru , fluxostat , etc .
"

17.decembrie.2013

"România va reduce schema de sprijin pentru energia eoliană , proiecte mici de energie din surse regenerabile solare și de hidrocarburi din ianuarie , prin decret guvernamental (17 decembrie) , pentru a evita creșteri de prețuri la energie pentru industrie și locuinte .

Stimulentele oferite dezvoltatorilor , certificate verzi pentru fiecare megawatt generat , furnizorii de energie și utilizatori mari pentru a cumpera pe baza unei cote anuale stabilite de către autoritatea de reglementare a energiei. Investitorii de energie verde obțineau o dată prin vânzarea de certificate și , din nou , atunci când vindeau energia electrică. În conformitate cu noul proiect de lege de guvern , energia eoliană va primi 1,5 certificate pe megawatt până în anul 2017 și începând 0,75 certificate, de la un 2 și un certificat anterioar , respectiv . Sprijinul pentru proiectele solare a fost redus la jumatate de la trei certificate pentru fiecare megawatt , în timp ce centralele hidro mici vor primi 2,7 certificate pe megawatt în loc de 3 . Noul proiect de lege va afecta doar proiectele finalizate după ianuarie 2014, a spus un consilier al prim-ministrului Victor Ponta . Schema de sprijin a Uniunii Europene , care a fost în vigoare din 2012 , a fost o dată considerată prea generoasa de către Comisia Europeană . Acesta a adus o masă de investitori străini în România , în special in energie eoliena , inclusiv ceh CEZ , Enel din Italia sau Energias de Portugalia . În iunie , guvernul de stânga a decis să dețină în afara de plată o parte din subvențiile pentru mai mulți ani , o întârziere care se aplică tuturor producătorilor . Asociația Vânt român sa plâns Comisiei asupra întârzierilor de subvenționare . Ceh CEZ care opereaza cel mai mare parc eolian din Europa s-au plans in Romania ca modificarea retroactiva a regulilor in conflict cu principiile de baza ale UE . În altă parte în UE, Germania, Marea Britanie și Spania au redus, de asemenea , stimulente pentru energia regenerabilă."

sursa : EurActiv.com cu Reuters

 

28.noiembrie.2013

"Uniunea Europeana a anuntat miercuri taxe dure impuse Chinei pe importurile de sticla folosita la panouri solare, afirmand ca producatorii chinezi exporta la preturi incorect de joase, ceea ce ameninta manufacturierii europeni, noteaza Reuters. Acesta este un nou episod in disputa comerciala UE vs. China in privinta panourilor solare, dupa ce in iulie cele doua parti au anuntat ca ar fi ajuns la un acord.
Comisia Europeana a precizat intr-unc omunicat ca taxele, care ajung de la 17,1% pana la 42,1%, vor intra in vigoare incepand de joi.
Masurile sunt provizorii, o decizie finala urmand sa fie luata de cele 28 de state membre pana la 27 mai.
Piata sticlei pentru panouri solare din UE este evaluata la sub  200 milioane de euro, o mica parte din importurile totale ale UE din China in valoare de 290 miliarde de euro in 2012, insa aceasta masura marcheaza o noua provocare adresata Chinei si exportatorilor.
Cele doua parti au ajuns in vara la un acord, dupa decizia UE de a impune drepturi anti-dumping provizorii si subventii pentru panouri solae si componente din China - in valoare totala de 21 miliarde euro in 2011. Comisia propusese initial taxe dure, insa in urma respingerii masurii din partea majoritatii statelor UE, au ajuns la un acord privind preturi fixe pentru un anumit volum. Ancheta in cazul sticlei pentru panouri solare vine in urma unei plangeri a ProSun Glass, un grup european de producatori condus de GMB din Germania, care au afirmat ca producatorii din China au o capacitate de doua mai mare decat cererea totala globala. Comisia a afirmat miercuri ca preturile medii de import din China au scazut cu 27% din 2009 in 2012. Grupul de producatori, ai carui membri reprezinta peste jumatate din productia de sticla solara din UE, a spus ca sunt necesare taxe de peste 100% pentru a aduce preturile chinezilor, de 4 euro pe metru patrat, pana la un nivel echilibrat de 7-9 euro."  

 

Sursa: HotNews.ro


17.septembrie.2013

Energie Solara valorificata pentru apă calda și încălzirea spațiului locativ :

"Instalarea pe acoperiș a panourilor solare de apa calda este în continua creștere la nivel mondial , potrivit Earth Policy Institute . Ritmul de dezvoltare a tehnologiei de captare a energiei solare se accelerează . Spre deosebire de fotovoltaice (PV), panouri solare care convertesc radiațiile solare în energie electrică , aceste "colectoare solare" folosesc energia soarelui pentru a incalzi apa , spatiul , sau ambele . China a avut o suprafata estimata de 168 milioane de metri pătrați (1,8 miliarde de metri patrati) de acoperișuri cu panouri solare termice instalate până la sfârșitul anului 2010 - aproape două treimi din totalul mondial . Acest lucru este echivalent cu 118.000 de megawați termici , suficient pentru a alimenta 112 milioane de gospodării din China cu apă fierbinte. Cu aproximativ 5.000 de companii chineze care fabrica aceste dispozitive , această tehnologie relativ simpla si low-cost a surclasat state care nu au încă electricitate . Pentru puțini bani , sătenii pot instala un panou solar pe acoperiș și să ia contact cu primul lor duș fierbinte . Aceasta tehnologie este zdrobitoare , China se apropie deja saturația pieței , în unele comunități . Scopul Beijingului este de a ajunge la 300 de milioane de metri pătrați de acoperiș solar capacitate de încălzire în toată țara, până în 2020 , un obiectiv care este probabil să il si depășească .Alte tari in curs de dezvoltare , cum ar fi India și Brazilia ar putea , de asemenea , în curând sa construiasca instalatii pentru milioane de gospodării ca urmare a acestei tehnologii ieftine de incalzire a apei . Odată ce investitia inițiala este facuta si panoul solar este pe acoperiș , apa caldă este în esență gratis .În Europa , unde costurile energetice sunt mari , pe acoperișuri au inceput sa apara incalzitoare solare de apa , si de asemenea , s-au raspandit rapid . În Austria , 15% din toate gospodăriile se bazează acum pe ele pentru apă caldă . Germania este ca de obicei in frunte cu 35% . Aproximativ 2 milioane de germani trăiesc în case cu sisteme solare de apa calda pe acoperiș
Aproximativ 30% din capacitatea termica solara instalata în aceste două țări este formata din "Solar-combi-sisteme" , proiectate pentru a încălzi apa și locuinta . USA de-a lungul istoriei s-a concentrat pe o nisa de piata - vanzarea si comercializarea a mai mult de 9 milioane de metri patrati de încălzire solară a apei pentru piscine între 1995 și 2005. Având în vedere această bază , industria a fost pe punctul de a claca in segmentul de apă calda solara rezidențiala și sisteme de încălzire spațiu atunci când creditele fiscale federale au fost introduse în 2006 .  În ciuda creșterii recente de instalații in SUA , țara ocupă locul 36 în capacitatea instalată în raport cu populația sa , cu doar 0.01 metrii patrati instalati per persoană . Cipru , pe de altă parte , conduce în prezent lumea în zona de incalzitor solar de apa pe cap de locuitor , cu 0,79 metrii patrati per persoană . Israelul ocupă locul al doilea , cu 0.56 metrii pătrați pe locuitor . In ultimii ani, Federația Europeană a Industriei Solar Termale (ESTIF) a stabilit un obiectiv ambițios de un metru pătrat de colector de acoperiș pentru fiecare european până în 2020 . Pe termen lung , ESTIF estimeaza ca energia termică solară are potentialul de a satisface cele mai multe dintre nevoile de încălzire cu temperaturi scăzute din regiune."

19.septembrie.2013

Totul despre Sisteme Fotovoltaice :

Un sistem de PV conectat la retea este opțiunea cea mai puțin costisitoare și cu cea mai mica întreținere pentru un sistem electric solar . Ar putea fi potrivit pentru tine ? Familiarizați-vă cu componentele sale , cum funcționează , precum și argumentele pro și contra . Sisteme fotovoltaice se împart în trei categorii : (1) conectare la retea (On-Grid) , (2) conectate la retea cu baterie de rezervă (On-Grid-UPS) (3) conectare la baterii (Off-Grid) . Informațiile de aici vă vor ajuta să decideți dacă vreun sistem fotovoltaic se potriveste nevoilor dvs.

1.Sistem Fotovoltaic On-Grid ( conectare la retea ) :

Sistemele fotovoltaice conectate la retea sunt cele mai populare sisteme electrice solare de pe piață astăzi. Sunt numite astfel deoarece acestea sunt conectate direct la rețeaua electrică a imobilului . Un astfel de sistem este format din cinci componente principale : (1) PV - panouri fotovolaice , (2) invertor , (3) panoul de serviciu principal sau cutie cu întrerupător , (4)cutie de siguranțe pentru deconectări (5) cabluri . Pentru a înțelege cum funcționează un sistem să începem cu matricea PV. Matricea PV/ DC produce electricitate . Acesta curge prin fire la invertor , care transformă energia electrică din AC in DC .Invertorul nu doar converteste energia electrică din AC in DC , ci o si transformă în energie de rețea compatibila cu AC - care este , de 50 de cicluri pe secundă (Hz) , 230V . Deoarece invertorul produce energie electrică în sincronizare cu reteaua , invertorul acesta se mai numeste si "sincron". AC 230 V produs de invertor curge la panoul de serviciu principal , alias caseta cu întrerupător . De acolo , el curge la sarcini active (dispozitivele electrice care operează) . Dacă sistemul PV produce mai multă energie decât este necesar pentru a satisface aceste cerințe - caz care este adesea intalnit în zilele cu soare - surplusul curge automat in rețeaua distribuitorului de energie .Așa cum am spus , surplusul de electricitate circulă de la panoul de serviciu principal prin contorul electric de utilități , de obicei , montat pe exteriorul casei . Energia curge prin fire care se conectează la liniile de tensiune .


17.octombrie.2013

Cati romani profita de avantajele oferite de panourile solare?

Piaţa panourilor solare pentru locuinţe şi-a stopat creşterea într-un stadiu la care doar 35.000 de locuinţe se pot lăuda că au apă caldă direct de la soare. Care este potenţialul acestei investiţii care necesită un buget cuprins între 1.000 şi 5.000 de euro? 

Depozit Panouri Solare IstGrunVânzările de panouri solare pentru locuinţe au scăzut în primele şase luni din 2012 chiar şi cu 20% în cazul sistemelor mai ieftine, principalul factor fiind sistarea programului Casa Verde.Tocmai acest program, prin intermediul căruia se putea obţine o subvenţie în limita a 6.000 de lei pentru instalarea unui sistem de panouri solare pentru producerea de apă caldă menajeră, a fost principalul ingredient pe care s-a bazat creşterea pieţei în 2010 şi 2011.Scăderea înregistrată în 2012 vine în ciuda faptului că producătorii şi firmele care comercializează aceste produse afirmă că acum în România doar 35.000 de locuinţe au panouri solare, ceea ce înseam­nă că doar patru case dintr-o mie au recurs la această modalitate pentru producerea apei calde menajere. Preţul unui astfel de sistem porneşte de la 1.000 de euro, dar poate ajunge şi la 5.000 de euro. “Estimarea noastră iniţială, prin care bugetele disponibile prin Casa Verde 2010-2011 adunate cu cele circa 20.000 de locuinţe deja dotate anterior acestor programe ar fi putut duce la un total de 50.000 de locuinţe dotate cu sistem solar , presupunea o derulare optimă a programului sus menţionat”, spune Cătălin Drăguleanu, directorul de vânzări al Ariston Thermo România, producător de panouri solare şi unul dintre cei mai mari jucători din piaţa de profil. “În ceea ce priveşte piaţa de sisteme solare în 2012, observăm o scădere faţă de anul anterior din cauza sistării programului Casa Verde, dar şi a faptului că decontările pentru proiecte aprobate anterior şi montate sau achiziţionate în acest an s-au efectuat cu mare dificultate sau deloc. Astfel, conform calculelor noastre, cumulat până în acest moment circa 35.000 locuinţe sunt dotate cu sisteme de panouri solare la nivel naţional”, mai declară reprezentantul Ariston Thermo. Potrivit celor mai recente date disponibile, în România sunt circa 8,5 milioane de locuinţe, ceea ce înseamnă că în acest moment doar patru case dintr-o mie au un astfel de sistem pentru producerea de apă caldă menajeră. “Comparativ cu anul trecut, vânzările de sisteme solare în primele şase luni ale anului au înregistrat o uşoară scădere. Vânzările au scăzut din pricina eliminării programului Casa Verde, program care acorda subvenţii de până la 1.500 de euro”, spune la rândul său Sebastian Popescu, category manager sanitare şi încălzire în cadrul reţelei de magazine de bricolaj bauMax România.

Tot mai puţine locuinţe noi. Reprezentantul companiei Ariston Therm spune că dincolo de programul Casa Verde, un alt factor care influenţează vânzările unor astfel de sisteme este şi felul în care merg construcţiile individuale noi, sector care la rândul său nu a înregistrat o evoluţie pozitivă în ultima perioadă. “Observăm o tendinţă de aşteptare a pieţei în eventualitatea relansării unei iniţiative similare (programul Casa Verde – n.red.). Considerăm că stoparea acestui program va duce la o scădere dramatică a cererii de panouri solare pe piaţa locală, după ce în ultimii doi ani România a reuşit să recupereze din decalajul avut faţă de ţările vestice în ceea ce priveşte utilizarea pentru producerea de apă caldă menajeră a unor echipamente care folosesc energii regenerative şi care nu sunt poluante în acelaşi timp”, a mai precizat Cătălin Drăguleanu. Potrivit datelor furnizate de Ariston, în funcţie de tipul de panouri solare, şi evoluţia vânzărilor a înregistrat o tendinţă diferită.

35.000 de locuinte dotate cu panouri solare“În ceea ce priveşte vânzările Ariston, observăm o scădere de circa 20% în cazul panourilor cu circulaţia naturală, dar o creştere importantă de circa 40% în cazul sistemelor complexe cu circulaţie forţată”, a mai precizat reprezentantul Ariston Thermo.

Panourile cu circulaţia naturală sunt cele care au boilerul montat pe acoperiş şi care au preţurile cele mai mici.

Practic, aceste sisteme erau cele mai vândute în cadrul programului Casa Verde pentru că preţul lor se putea încadra în cei 6.000 de lei puşi la dispoziţie prin acest proiect. Cele cu circulaţia forţată sunt cele care au doar panourile pe acoperişul caselor, aceste sisteme fiind mai scumpe. Creşterea pe acest segment a fost una naturală, pe măsură ce oamenii care dispun de venituri peste medie s-au orientat spre astfel de sisteme.

De la 1.000 la 5.000 de euro. În funcţie de varianta aleasă, preţul unui sistem solar porneşte de la 1.000 de euro şi poate ajunge până la 5.000 de euro, spune Sebastian Popescu, reprezentantul bauMax România.

“Investiţia totală în echipamente poate începe de la 4.000 de lei şi ajunge până la 11.500 de lei sau chiar 17.000 de lei. Montajul poate porni de la 1.500 de lei, plus TVA pentru cele mai simple sisteme şi poate depăşi chiar şi 5.000 de lei plus TVA când vorbim de o instalaţie complexă, cu mai multe panouri”, a declarat Cătălin Drăguleanu, directorul de vânzări al Ariston Thermo România.

În funcţie de randament sau de numărul persoanelor care utilizează un astfel de sistem, amortizarea unei astfel de investiţii se poate face într-un interval cuprins între 2-3 ani şi până la 5-7 ani.

Sursa: http://www.zf.ro/companii/cate-case-au-apa-calda-de-la-soare-10260216


12.octombrie.2013

Panourile solare vor fi interzise pe terenurile agricole
Legislaţia va fi modificată astfel încât nu va mai fi permisă amplasarea de panouri fotovoltaice pe terenurile agricole, a declarat, luni, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

TEPARII PUSCARIABILI      “Nu am o dimensiune în momentul de faţă, care sunt suprafeţele agricole care au fost afectate de acest lucru,  dar o să vă spun că legislaţia este în curs de modificare. Este o chestiune de zile până când se va modifica legislaţia iar pe terenurile arabile nu va mai fi permisă amplasarea de panouri fotovoltaice”, a spus Daniel Constantin într-o conferinţă organizată după seminarul cu tema ‘Viitoarea Politică Agricolă Comună: oportunităţi şi priorităţi pentru România’. Interzicerea montării de panouri solare pe terenurile agricole ar putea fi una dintre măsurile incluse în Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea şi completarea Legii 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile, arăta, la sfârşitul lunii aprilie, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a organizat luni seminarul cu tema ‘Viitoarea Politică Agricolă Comună: oportunităţi şi priorităţi pentru România’. La eveniment au participat comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, precum şi secretarii de stat din cadrul MADR .11.octombrie.2013

Sfaturi practice pentru configurarea ideala a unui panou solar nepresurizat  :
Panouri solare nepresurizate din inox

"Configuratia ideala pentru un panou solar nepresurizat este urmatoarea : incalzitorul solar (compus din boiler si suport de preferat modelul din inox total)  schimbam tuburile vidate cu tuburi glass pipe (nu circula apa prin tub deci trece mai usor peste iarna , randament mai mare cu 20% , nu face depuneri de saruri in interior) diferenta de pret este de 2€+TVA/tub , vas flotor din inox (de preferat cat mai mare 5L) , pompa de majorare a presiunii . In aceasta configurare nu mai avem un simplu panou solar nepresurizat ci "o bestie" ! Apa fiarta din belsug , umplere rapida , presiune la iesire 2 bar ,depuneri de calcar (sau alte saruri) 0 , inox total (dupa o ploaie arata ca in prima lui zi) ! "
sursa : http://www.eglobalmarket.ro

Ce se intampla cu un panou solar nepresurizat atunci cand il presurizez si care este motivul :
Motivele pentru care oamenii presurizeaza panourile solare sunt diverse . Unii din neglijenta si lipsa de informare , altii intentionat crezand ca revolutioneaza ei lucrurile si-si imbunatatesc performatele panoului pe care au platit putini bani , dar asteptarile lor au fost mult mai mari . Asta , ca sa zicem asa se intampla pana la urma tot din lipsa de informare si/sau ignoranta . Intrebarea se pune asa : rezista un panou solar nepresurizat cu tuburi vidate sa fie bagat sub presiune ? DA , rezista undeva pana la 3-4 bar . Dar problemele nu apar in momentul presurizarii acestuia , ci la eliberarea acestei presiuni creeate . Sa zicem ca racordam acest panou la reteaua publica de apa sau la hidrofor si intra in el o apa cu presiunea de 2-2,5 bar . Initial nu se petrece nimic , dar , pe masura ce aceasta apa se incalzeste la soare si temperatura creste , creste si presiunea apei din interior . Rezista oare la aceasta presiune ? Da , teoretic si practic , rezista . Dar in momentul eliberarii acestei presiuni (fie ca cedeaza o componenta a panoului solar , fie ca deschide cineva in casa un robinet , aceasta presiune se elibereaza , si , in interiorul acestui boiler se creeaza asa numita presiune negativa (unii o mai numesc depresurizare sau implozie) . Este fizica . Fizica pura . Se poate face si un experiment , foarte usor de realizat , ca sa intelegeti fenomenul . Umpleti o sticla PET cu apa rece sau calda . Intoarceti sticla brusc cu gura in jos si fundul in sus , sa inceapa apa sa curga . In acel moment , sticla incepe si se turteste din spre exterior spre interior , peretii sticlei luand locul apei ce se dislocuie . Daca aceasta sticla ar fi avut inca un orificiu in fundul ei , fenomenul acesta nu ar mai fi avut loc , deoarece aerul ar fi putut intra in interiorul ei si ar fi luat locul apei ce s-a dislocuit . Cam asa se intampla si cu panoul solar nepresurizat . Rezultatul final : cvumparati alt boiler pentru el . Nimic nu-l mai salveaza . Iata cateva poze pentru exemplificare : 

Atentie ! Comentariile pot fi sau nu aprobate de administrator dupa o atenta verificare

Comment Form is loading comments...